Directeur Nationale Koren ontvangt koninklijke onderscheiding

In TivoliVredenburg is tijdens het jubileumconcert 30 jaar Nationale Koren Wilma ten Wolde benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar verdiensten als muziekpedagoog en koordirigent. Ten Wolde ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Roger de Groot (De Wolden).

Sinds 1991 is Wilma ten Wolde betrokken bij de ontwikkeling van de stichting Vocaal Talent Nederland die de Nationale Koren onder haar hoede heeft. Onder leiding van Ten Wolde zijn de Nationale Koren tot bloei gebracht en uitgegroeid tot een nationaal instituut, dat op het gebied van koorpedagogie en muzikale prestaties van de koren behoort tot de wereldtop.

Wilma ten Wolde heeft de onderscheiding gekregen omdat zij een pionier is op haar vakgebied. Voortdurend is zij actief om nationaal en internationaal samenwerking aan te gaan met als doel alle koorleden de beste voeding te bieden voor hun muzikale ontwikkeling in een buitenschoolse context. Deze scholing is voor de honderden leerlingen van blijvende waarde gebleken, zowel voor hun muzikale als hun persoonlijke talentontwikkeling.

Wilma ten Wolde werd in 1997 ereburger van Zuidwolde (gemeente De Wolden), vanwege haar inzet voor de koorschool Viva la Musica. In 2015 ontving Wilma ten Wolde de Hogenbijl Prijs.

Wilma ten Wolde ontvangt koninklijke onderscheiding

Foto’s: Hans van der Woerd.