Vocaal Talent Nederland

Vocaal Talent Nederland – de stichting die de Nationale Koren onder haar hoede heeft – scout in het hele land jong vocaal talent en biedt de kans dat talent in speciale lesplaatsen verspreid over Nederland onder begeleiding van professionals tot bloei te brengen. Onder verantwoordelijkheid van Irene Verburg, László Norbert Nemes (artistiek directeuren) en Wilma ten Wolde (directeur-bestuurder) kunnen jonge talenten in diverse koorsamenstellingen in de professionele muziekwereld en op het hoogste niveau podiumervaring op doen.
Centraal in de stichting staat de ontwikkeling van kinderen, jeugd en jongeren. De didactische aanpak van VTN wordt door professionele musici uniek genoemd. Het ervaren van muziek, het leren van het samen musiceren en het samenwerken is van waarde voor nu en voor later!
De stichting organiseert vier nationale koren:
– het Nationaal Kinderkoor (11 t/m 15 jaar)
– het Nationaal Jongenskoor (10 tot de stemmutatie)
– het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor (16 t/m 29 jaar)
– het Nationaal Gemengd Jeugdkoor (16 t/m 29 jaar)
Voor jonge kinderen zijn er speciale opleidingsklassen.

Beschermheer van de stichting is Sir Simon Rattle, chef-dirigent London Symphony Orchestra.

‘Jeugd en jongeren begeleiden naar ‘muzikale vrijheid’ in zingen en musiceren’

Vocaal Talent Nederland werkt samen met het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Utrecht.

We willen ook graag onze artistieke, pedagogische en didactische kennis delen. Hiertoe worden studiedagen, symposia en cursussen georganiseerd.

In februari 2017 vond de 2e editie plaats van het expertise-weekend Muziek van Binnenuit, dat werd georganiseerd in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium (Muziek als vak) en CultuurMIJ Oost – Gelderland.
Gastdocenten waren o.a. László Norbert Nemes (Budapest) en Matthias Kadar (Berlijn). www.muziekvanbinnenuit.nl